Тестування сайту або як не зафакапити

2868 просмотров 6 мин 12 октября 2021

Чому тестування сайту так важливо

Ми всі можемо погодитися з тим, що в сьогоднішньому мінливому та конкурентному світі, інтернет став невіддільною частиною нашого життя. У наші дні, більшість з нас приймають рішення, переглядаючи інформацію в Інтернеті, тому хостинг веб-сайту є не лише обов’язковою, а й необхідною опцією для всіх видів бізнесу. Це перший крок до того, щоб з’явитися та залишатися актуальним на ринку.
Просто мати сайт недостатньо. Організації потрібно розробити інформативний, доступний та зручний вебсайт. Для збереження всіх цих якостей вебсайт повинен бути протестований, і цей процес називається веб-тестуванням або тестуванням сайту.

Вебтестування – це ретельна перевірка сайту на наявність потенційних помилок. Це повне тестування вебзастосунків перед запуском. Вебсистема повинна бути повністю перевірена від початку до кінця, перш ніж буде запущена для кінцевих користувачів.
Також, під час тестування визначається зручність та привабливість сайту для користувача, швидкість отримання та доступність потрібної інформації, надійність та безпека використання. І, найголовніше, чи він допомагає досягти тих бізнес-цілей, які були заявлені на початку проєкту. Загальна мета вебтестування — знайти проблеми, також відомі як помилки, проблеми або дефекти, які можуть вплинути на вебсайт або програму. Вебтестування також можна використовувати для виявлення певних областей або аспектів вебсайту, які можна покращити та отримати кращі результати, будь то більше запитів, більше продажів, більше постійних відвідувачів, більш щасливі користувачі або щось інше.

Як тестувати сайт?

До того як розпочати тестування, дуже важливо визначити стратегію тестування. Для чого? Насамперед — для організації процесу тестування в умовах, які є на цей момент або визначення потреби в залученні інших ресурсів. По-друге, не менш важливим є розуміння всіх учасників процесу тестування що відбувається, рівні очікування та виявлення проблем, які можуть виникнути в процесі тестування.


Стратегії тестування також описують, як ризики знижуються на рівні тестування, які типи тестування повинні виконуватись, та які критерії входу та виходу застосовуються. Вони створюються на основі розробки проєктної документації. Проєктні документи описують функціональні можливості програмного забезпечення, яке буде включено до наступного випуску. Для кожного етапу розробки проєкту має бути створено відповідну стратегію тестування для тестування нових наборів функцій.
Продумана стратегія тестування стає основою розробки більш докладної документації, зокрема, тест-плану. Насамперед у побудові стратегії беруть участь менеджер проєкту та спеціаліст контролю якості розробки, тобто QA (quality assurance) або QC (quality control) спеціалісти.
Якщо говорити про основні правила тестування вебсайтів, то можна сказати, що йдеться про обов’язкове проходження декількох етапів тестування, які забезпечують повну працездатність програми, її безперебійну та безпечну роботу. Це важлива частина веброзробки, яка забезпечує правильну роботу програми до його випуску.
На певних етапах тестування вебсайтів використовуються такі види або типи тестування, що дозволяють повністю досягти поставлених цілей тестування. Цілі можуть бути різні, такі як перевірка важливих елементів: зручність використання безпеки, надійність, системи загалом, так і на перевірку цих елементів після змін, наприклад, повторне тестування.

Види тестування сайту


В цей час фахівці виділяють такі основні види тестування сайту:

  • Функціональне тестування (Functionality testing)
  • Тестування зручності користування (Usability testing)
  • Тестування інтерфейсу користувача (UI testing)
  • Тестування продуктивності (Performance testing)
  • Тестування безпеки (Security testing)

Функціональне тестування (Functionality testing)

Функціональне тестування визначається як тип тестування, яке перевіряє, щоб кожна функція ПЗ працювала відповідно до специфікації вимоги. Це тип тестування «чорної скриньки», тобто цей тип тестування не потребує внутрішніх знань про структуру програмного забезпечення. Воно перевіряє різні аспекти, які описані у документі специфікації вимог та специфікації функцій.


Функціональне тестування містить у собі:

  • перевірку роботи всіх посилань: чи коректні вони і не «биті»;
  • перевірку власних форм. Наприклад, при заповненні обов’язкових полів користувачем у формі виводиться повідомлення про помилку; поля заповнюються за замовчуванням тощо.
  • перевірка коду HTML та CSS для полегшення сканування сайту пошуковими системами;
  • Тестування workflow — чи кожен робочий процес точно показує бізнес-процеси.


А також обов’язковою є перевірка негативних сценаріїв — коли користувач вводить некоректні дані, то має зображуватися повідомлення про помилку або довідкове повідомлення.

Тестування зручності користування (Usability testing)

За допомогою цього виду тестування перевіряються характеристики взаємодії людини з комп’ютером для виявлення недоліків для виправлення. Основними характеристиками є:
• Простота навчання.
• Навігація.
• Суб’єктивне задоволення користувача.
• Загальний вигляд.
Іншими словами можна сказати, що сайт повинен бути простий у використанні та досить послідовний; інструкції мають бути дуже чіткими; головне меню має бути надане на кожній сторінці; зміст має бути логічним та простим для розуміння.

Тестування інтерфейсу користувача (UI testing)

Воно визначається як процес тестування графічного інтерфейсу користувача програми, що тестується. Тестування UI включає перевірку екранів за допомогою елементів керування, таких як меню, кнопки, значки та всі типи панелей — панель інструментів, рядок меню, діалогові вікна, вікна тощо. Воно допомагає відповісти на такі питання:
• Як виглядає інтерфейс?
• Чи зручно натискати на кнопки?
• Чи зрозумілі іконки, чи легко читати текст, формат, шрифт?
• Які акценти в яких місцях будуть розташовуватись і до чого привертати увагу?
Також при проходженні цього виду тестування здійснюються перевірки на сумісність із різними інтернет-браузерами та їх версіями; як виглядає сайт при різних роздільних здатностях екрану та на різних пристроях (смартфони, планшети).

Тестування продуктивності (Performance testing)

Вебдодаток повинен витримувати великі навантаження, тому тестування продуктивності зазвичай включає навантаження тестування, стрес-тестування і тестування продуктивності сайту на різній швидкості інтернет-з’єднання.
При навантажувальному тестуванні перевіряється, наскільки багато користувачів можуть звертатися до однієї сторінки або робити запит до неї. Чи може система витримувати пікові навантаження? Наскільки сайт може обробляти безліч одночасних запитів користувача, великі вхідні дані від користувачів, одночасне підключення до бази даних, велике навантаження на певні сторінки і таке інше.
Стрес-тестування тестує за межами нормальної робочої точки та оцінює, як система працює в таких екстремальних умовах. Воно проводиться, щоб переконатися, що система аварійно не завершуватиме роботу в критичних ситуаціях.
Тестування продуктивності сайту на різній швидкості інтернет-з’єднання перевіряє, наскільки швидко відгукується сайт при різних швидкостях з’єднання.

Тестування безпеки (Security testing)

Тестування безпеки визначається як тип тестування програмного забезпечення, що забезпечує захист програмних систем та програм від будь-яких вразливостей, загроз та ризиків, які можуть призвести до великих втрат. Тестування безпеки будь-якої системи полягає у виявленні всіх можливих лазівок та слабких сторін системи, які можуть призвести до втрати інформації, доходів, репутації з боку співробітників чи сторонніх осіб Організації.
Мета тестування безпеки — виявити загрози в системі та виміряти її потенційні вразливості, щоб система не перестала функціонувати або використовуватися. Це також допомагає у виявленні всіх можливих загроз безпеці в системі та допомагає розробникам у розв’язанні цих проблем за допомогою кодування.
Під час роботи над усіма етапами тестування сайту обов’язково має бути створено документ, де зображено всі помилки, і який далі передається розробникам для виправлення цих помилок і після цього проводиться повторне тестування.

Висновок

При створенні вебсайту важливо не просто переконатися, що дизайн красивий, а сайт зібраний комплексно. Повинна бути цілковита впевненістьу тому, що сайт працює відмінно, перш ніж його випустять для широкої публіки. Саме для цього на вебсайті проводиться ряд тестів, спеціально призначених для ознайомлення з усіма функціональними можливостями сайту, щоб спробувати знайти будь-яку проблему, велику чи маленьку, яка може змусити користувачів зазнати будь-яких незручностей.